Kun je een hond echt knuffelen? Duidelijkheid geboden door experts

Veel hondenbezitters vragen zich vaak af of het goed is om hun trouwe viervoeter een stevige knuffel te geven. De meningen hierover zijn verdeeld en vaak afhankelijk van persoonlijke ervaringen. Wetenschappelijk onderzoek en dierenexperts geven echter een duidelijk antwoord op deze vraag.

Wat zegt de wetenschap?

Uit onderzoek blijkt dat honden knuffelen niet altijd negatief is. Het hangt sterk af van de persoonlijke voorkeur van de hond en de band die hij met zijn eigenaar heeft. Sommige honden genieten van de fysieke genegenheid, terwijl anderen zich er ongemakkelijk bij voelen.

Een studie gepubliceerd in “Behavioural Processes” toont aan dat honden over het algemeen minder stress ervaren en zich gelukkiger voelen als ze op een positieve manier fysiek contact hebben met hun eigenaar. Dit omvat zachte aanrakingen en knuffels. Daarentegen kunnen uitbundige knuffels en dwangmatige aanrakingen het tegenovergestelde effect hebben en stress veroorzaken.

Wat zeggen de experts?

Dierenexperts zijn het erover eens dat je de lichaamstaal van je hond moet leren lezen om te weten of hij van knuffels houdt of niet. Signalen zoals wegkijken, wegdraaien, gapen, likken van de lippen en stijf worden, kunnen erop wijzen dat de hond zich ongemakkelijk voelt.

Dr. Stanley Coren, een professor in de psychologie aan de University of British Columbia en een erkend expert op het gebied van hondengedrag, adviseert om “hondvriendelijke” alternatieven voor knuffels te gebruiken. Dit omvat aaien, zachtjes borstelen of samen op de bank zitten.

Slotoverweging

Het is dus mogelijk om een hond te knuffelen, maar het is belangrijk om respect te hebben voor zijn persoonlijke comfortzone. Net als mensen hebben ook honden hun eigen voorkeuren en grenzen als het gaat om fysiek contact. Het is onze verantwoordelijkheid als hondenbezitters om deze te respecteren en te erkennen.

Nuttige tip van de dag

Als je een nieuwe hond in je gezin verwelkomt, wees dan geduldig en geef hem tijd om zich aan te passen. Forceer geen knuffels of fysiek contact, maar laat de hond op zijn eigen tempo toenadering zoeken. Gebruik positieve bekrachtiging zoals snoepjes of lovende woorden om het vertrouwen van de hond in jou als eigenaar te vergroten.

admin/ author of the article
Loading...
Boccia Roermond