Negeren is geen oplossing: Effectieve strategieën voor het aanpakken van kinderdriftbuien in het openbaar – Een psychologische benadering

Het is een situatie die elke ouder vreest: je bent in het openbaar, je kind begint te schreeuwen, te stampvoeten en te huilen, en je hebt geen idee hoe je het moet stoppen. Je voelt de blikken van vreemden, je voelt je machteloos en misschien zelfs beschaamd. Het negeren van het gedrag lijkt niet te helpen, dus wat moet je doen?

Wat veroorzaakt een driftbui?

Ten eerste, het is belangrijk om te begrijpen wat een driftbui veroorzaakt. Driftbuien zijn een normaal onderdeel van de kindertijd en zijn meestal een uiting van frustratie, woede of verdriet. Ze kunnen ook worden getriggerd door honger, vermoeidheid of overstimulatie. Het is niet ongewoon voor kinderen om deze gevoelens op een intense manier te uiten, vooral als ze nog niet de woorden of de vaardigheden hebben om hun gevoelens op een meer geschikte manier te uiten.

De psychologische truc: afleiding

Eén psychologische truc die je kunt gebruiken wanneer je kind een driftbui krijgt, is afleiding. In plaats van te proberen je kind te kalmeren door te zeggen dat ze moeten stoppen met huilen of dat ze zich moeten gedragen, probeer hun aandacht te verleggen naar iets anders.

Bijvoorbeeld, als je in de supermarkt bent en je kind begint een driftbui te krijgen omdat het geen snoep mag, kun je hun aandacht proberen te verleggen door te zeggen: “Hé, kijk eens naar die kleurrijke ballonnen daar! Wat is jouw favoriete kleur?” Of, als je buiten bent, kun je hun aandacht proberen te verleggen naar de natuur om hen heen.

Consistentie is de sleutel

Het is belangrijk om deze techniek consistent te gebruiken. Als je soms toegeeft aan de driftbuien van je kind en ze soms negeert, zal je kind in de war raken en niet weten wat te verwachten. Maar als je consistent bent in je reacties, zal je kind beginnen te leren dat driftbuien niet de manier zijn om te krijgen wat ze willen.

Heb geduld

Tot slot, onthoud dat geduld een deugd is in deze situaties. Het kan enige tijd duren voordat je kind leert om zijn emoties op een meer geschikte manier te uiten, maar met consistentie en geduld zul je er uiteindelijk komen.

Nuttige tip van de dag

Als je kind een driftbui krijgt, probeer dan kalm te blijven en te ademen. Dit zal niet alleen je eigen stressniveau verlagen, maar het zal ook een goed voorbeeld geven aan je kind over hoe om te gaan met frustrerende situaties. Vergeet niet, je bent het rolmodel van je kind. Hoe je reageert op stressvolle situaties zal een grote invloed hebben op hoe je kind leert om te gaan met hun eigen emoties.

admin/ author of the article
Loading...
Boccia Roermond