Het verzorgen van Kalanchoë: nuttige tips en aandachtspunten van een ervaren tuinman

Kalanchoë, ook wel bekend als de succulente kamerplant, is een populaire plantensoort vanwege haar kleurrijke en langdurige bloemen. Hoewel deze plant een gemakkelijke verzorging vereist, zijn er bepaalde factoren waarmee je rekening moet houden om je Kalanchoë gezond en bloeiend te houden.

Locatie en licht

Kalanchoë houdt van licht. Plaats je plant in een gebied waar het helder, indirect licht kan ontvangen. Direct zonlicht kan de bladeren verbranden, dus het is belangrijk om dit te vermijden. East-facing ramen zijn ideaal voor deze plant.

Watergift

Zoals de meeste succulenten, heeft de Kalanchoë een goede drainage nodig en moet het water volledig drogen tussen de waterbeurten in. Overmatig water kan wortelrot veroorzaken, wat de plant kan doden. In de wintermaanden heeft de plant minder water nodig.

Temperatuur en vochtigheid

Kalanchoë houdt van warme temperaturen en heeft een gematigde vochtigheid nodig. Het is bestand tegen temperaturen tot 10°C, maar presteert het beste bij temperaturen tussen 15 en 23°C. Een hoge luchtvochtigheid kan schimmel- en insectenproblemen veroorzaken, dus het is belangrijk om de vochtigheid te controleren.

Bemesting

Gebruik een goed uitgebalanceerde meststof om de groei en bloei van je Kalanchoë te bevorderen. Tijdens de groeiperiode, meestal in de lente en zomer, moet je de plant eens per maand bemesten. In de herfst en winter kan je de bemesting verminderen.

Bloei en snoei

Kalanchoë is geliefd om haar levendige bloemen. Om de bloei te bevorderen, heeft de plant een periode van duisternis nodig. Het snoeien van de plant na de bloei kan ook helpen om een compacte vorm te behouden en nieuwe bloemen te stimuleren.

Voortplanting

Je kan gemakkelijk nieuwe Kalanchoë-planten kweken uit stekken. Snijd gewoon een stuk af, laat het een paar dagen drogen en plant het dan in een goed drainerende grond.

Tot slot, vergeet niet dat elke plant uniek is en dat wat voor de ene plant werkt, niet noodzakelijk voor een andere werkt. Blijf alert op tekenen van stress of ziekte en pas je verzorgingsroutine dienovereenkomstig aan.

Nuttige tip van de dag

Als je Kalanchoë bladeren begint te verliezen of als de bladeren geel worden, is dit een teken dat de plant te veel water krijgt. Verminder de watergift en zorg ervoor dat de plant volledig droog is voordat je opnieuw water geeft.

admin/ author of the article
Loading...
Boccia Roermond