Deskundigen onthullen de beste voedingsmiddelen met hoge zinkgehaltes

Zink is een essentieel mineraal dat een rol speelt in talrijke aspecten van cellulaire stofwisseling. Het ondersteunt het immuunsysteem, draagt bij tot DNA-synthese, genezing van wonden en eiwitsynthese. Het is ook cruciaal voor de groei en ontwikkeling gedurende de zwangerschap, kindertijd en adolescentie. Maar welke voedingsmiddelen bevatten veel zink? Dit artikel belicht enkele van de beste opties volgens voedingsexperts.

Vlees

Vlees is een uitstekende bron van zink. Rundvlees, varkensvlees en lamsvlees hebben een hoger zinkgehalte dan andere vleessoorten. Bijvoorbeeld, 100 gram rundergehakt kan tot 4.8 mg zink bevatten.

Schaaldieren

Schaaldieren zijn gezonde, caloriearme bronnen van zink. Oesters bevatten meer zink per portie dan enig ander voedsel, terwijl krab en kreeften ook redelijke hoeveelheden bevatten.

Zaden

Zaden zoals pompoen-, sesam- en hennepzaad zijn rijk aan zink. Ze kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan salades, yoghurt of havermout.

Peulvruchten

Peulvruchten zoals linzen, kikkererwten, zwarte bonen en sojabonen bevatten aanzienlijke hoeveelheden zink. Echter, ze bevatten ook fytaten die de absorptie van zink remmen, maar technieken zoals weken, kiemen en fermenteren kunnen de biologische beschikbaarheid van zink in deze voedingsmiddelen verhogen.

Noten

Noten zoals pinda’s, amandelen, en cashewnoten zijn niet alleen een goede bron van zink, maar ook rijk aan eiwitten, gezonde vetten, vezels, en een verscheidenheid aan andere vitaminen en mineralen.

Eieren

Eieren zijn een veelzijdige bron van zink en bevatten ook andere essentiële voedingsstoffen, waaronder vitamine B12, vitamine D, selenium en choline.

Volle granen

Volle granen zoals tarwe, rijst, haver en quinoa bevatten meer zink dan geraffineerde graanproducten. Ze zijn ook een goede bron van vezels, B-vitamines, magnesium, ijzer en selenium.

Donkere chocolade

Een beetje verrassend, maar donkere chocolade bevat redelijke hoeveelheden zink. Maar het is ook hoog in calorieën en suiker, dus het is belangrijk om het met mate te consumeren.

Tip van de dag

Hoewel deze voedingsmiddelen rijk zijn aan zink, is het belangrijk om een evenwichtig en gevarieerd dieet te volgen om een adequate inname van alle noodzakelijke voedingsstoffen te waarborgen. Als u vermoedt dat u een tekort aan zink heeft, raadpleeg dan uw arts of een gediplomeerd voedingsdeskundige.

admin/ author of the article
Loading...
Boccia Roermond