Niet zo bekende gewoonten die bijdragen aan gewichtstoename: Inzichten van experts

Wanneer we aankomen, wijzen we meteen naar de gebruikelijke verdachten: te veel eten, te weinig bewegen, junkfood en te veel suiker. Maar deskundigen suggereren dat er ook enkele minder voor de hand liggende gewoonten zijn die bijdragen aan gewichtstoename. Laten we eens kijken naar enkele van deze onverwachte oorzaken van gewichtstoename.

Slaapgebrek

Weinig slaap krijgen is een veel voorkomende, maar vaak over het hoofd geziene oorzaak van gewichtstoename. Wanneer we niet genoeg slapen, produceert ons lichaam meer van het hongerhormoon ghreline en minder van het volheidshormoon leptine. Daardoor hebben we de neiging om meer te eten dan we nodig hebben.

Stress

Chronische stress kan ook bijdragen aan gewichtstoename. Wanneer we gestrest zijn, produceert ons lichaam meer van het hormoon cortisol, dat de eetlust kan verhogen. Bovendien hebben mensen die gestrest zijn vaak de neiging om naar “comfortfood” te grijpen, wat meestal calorierijk is.

Minder voor de hand liggende eetgewoonten

Sommige eetgewoonten die minder voor de hand liggen, kunnen ook bijdragen aan gewichtstoename. Bijvoorbeeld, eten terwijl je afgeleid bent (zoals tv kijken of werken), kan je doen overeten omdat je niet volledig bewust bent van hoeveel je eet. Bovendien kan het overslaan van maaltijden ervoor zorgen dat je later meer eet omdat je te hongerig wordt.

Onvoldoende hydratatie

Niet genoeg water drinken is een andere gewoonte die kan leiden tot gewichtstoename. Water kan helpen om je vol te voelen, dus als je niet genoeg drinkt, kun je de neiging hebben om meer te eten. Bovendien kan uitdroging soms worden verward met honger, waardoor je eet wanneer je eigenlijk gewoon dorst hebt.

Conclusie

Hoewel voeding en lichaamsbeweging ongetwijfeld een grote rol spelen bij gewichtstoename, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan deze minder voor de hand liggende factoren. Door voldoende te slapen, stress te beheersen, bewust te eten en voldoende te hydrateren, kunnen we een gezond gewicht behouden.

Tip van de dag

Probeer elke nacht 7-9 uur slaap te krijgen, drink minstens 8 glazen water per dag, en neem de tijd om rustig en zonder afleiding te eten. En vergeet niet: het is niet alleen wat je eet, maar ook hoe en wanneer je eet, dat telt.

admin/ author of the article
Loading...
Boccia Roermond