Waarom halva volgens de dokter gunstig is voor de gezondheid van senioren: Een unieke uitleg

Halva, een traditionele zoete lekkernij die populair is in vele delen van de wereld, wordt vaak geassocieerd met feesten en bijzondere gelegenheden. Maar wist u dat deze smakelijke traktatie ook talrijke gezondheidsvoordelen heeft, vooral voor ouderen? Een dokter legt uit waarom.

Wat is halva?

Halva is een dichte, zoete lekkernij die voornamelijk wordt gemaakt van tahini (sesampasta) of andere noten- en zadenpasta’s en honing of suiker. Het heeft een unieke, kruimelige textuur en een heerlijk zoete smaak, en het kan worden aangevuld met verschillende smaken en ingrediënten zoals noten, gedroogd fruit, chocolade of kruiden.

De voedingswaarde van halva

Hoewel het zoet is, bevat halva ook aanzienlijke hoeveelheden eiwitten, vezels, gezonde vetten en verschillende essentiële vitamines en mineralen. Het is rijk aan antioxidanten en omega-3 vetzuren, die een belangrijke rol spelen in de gezondheid van het hart en de hersenen.

Halva en de gezondheid van ouderen

Volgens artsen kan het regelmatig eten van halva verschillende gezondheidsvoordelen hebben voor ouderen. De eiwitten en vezels in halva kunnen helpen om de spiermassa te behouden en de spijsvertering te bevorderen, terwijl de gezonde vetten en antioxidanten kunnen bijdragen aan de gezondheid van het hart en de hersenen.

Daarnaast kan het calcium in sesamzaadjes, een belangrijk ingrediënt in halva, bijdragen aan de gezondheid van de botten, wat vooral belangrijk is voor ouderen die mogelijk risico lopen op osteoporose. Bovendien kan de zoete smaak van halva het een aantrekkelijke optie maken voor ouderen die mogelijk een verminderde eetlust hebben.

Conclusie

Hoewel het belangrijk is om te onthouden dat halva, net als elk ander voedsel, met mate moet worden gegeten, kan het een heerlijke en voedzame toevoeging zijn aan het dieet van ouderen. Dus de volgende keer dat u een zoete traktatie wilt, overweeg dan om een stukje halva te nemen – u zult niet alleen genieten van de heerlijke smaak, maar ook van de vele gezondheidsvoordelen.

Nuttige tip van de dag

Als u halva in uw dieet wilt opnemen, probeer dan te kiezen voor varianten die zijn gemaakt met natuurlijke zoetstoffen zoals honing, en vermijd versies die zijn beladen met extra suikers. En vergeet niet, zoals bij elk voedsel, geniet met mate!

admin/ author of the article
Loading...
Boccia Roermond